Audiogarden Studio

První příspěvek našeho nového blogu nemůže být o ničem jiném než o nejtěžší, nejdražší a nejdůležitější věci ve studiu, a tím je náš milovaný mixážní pult Studer 990.

Jednoho dne jsme při takovém klasickém projíždění inzerátů :)) na stránce eBay Kleinanzeigen objevili příspěvek, kde byl na prodej tento pult. Tehdy jsme ve studiu měli menšího, ovšem beze sporu charakterního kolegu, Studer 963. Ten nám sice perfektně sloužil pár let, ovšem touha mít ve studiu něco “dospělého” nás nemusela dlouho přemlouvat. A tak jsme po výměně několika mailů seděli v autě a mířili směrem do Berlína.

Ve studiu Candy Bomber Berlin nás přivítal Ingo Krauss, majitel a moc fajnový týpek. Představil nám svou opravdu jedinečnou kolekci páskových magnetofonů Telefunken z 50. let, které stále udržuje v perfektním stavu, dva mixážní pulty Neumann z 50. let, mixpult Deutsche Grammophon desk (1958) osazený  moduly Siemens V76, kompresory Rohde&Schwarz, WSW a spoustu dalších unikátních vintage preampů, mikrofonů, o kterých si do dnes vyprávíme..:)

 

Studer 990 v režii 2 Studia Candy Bomber

Následovalo představení Studeru 990. První pohled nám prozradil, že jsme objevili nové srdce našeho studia.

Pult byl v krásném stavu. Ingo znal celou jeho historii. Prvním majitelem bylo německé divadlo Deutsches Nationaltheater and Staatskapelle Weimar. Zde byly celkem 3 pulty Studer 990. Později je odkoupilo studio Candy Bomber. Přitom se jeden pult stal součástí druhé režie v Candy Bomber, jeden pult koupilo nahrávací studio v Nizozemí a jeden se rozložil na náhradní díly. Neprodával se tedy pouze Studer 990, ale i sada náhradních dílů, která by dala ještě celý jeden pult.

Nakonec nám Ingo také prozradil smutný důvod prodeje. Kolega, s nímž Inge Candy Bomber založil a s nímž dával dohromady sbírku historické německé techniky, bohužel zemřel. Druhá režie se jistou dobu nepoužívala a pozůstalí se nakonec rozhodli pro její rozprodání.

Cestou zpět do Čech jsme rozmysleli převoz. Studer 990 je modulární a měli jsme k němu zásobu náhradních dílů. Nebylo ovšem možné odhadnout, jak náročný celý proces nakonec bude. Přemluvili jsme několik nic netušících známých, aby se s námi vydali na výlet. Uvidí prý Berlín, staré letiště a jedinečnou kolekci audiozařízení. Už s námi určitě nikam nikdy nepojedou :))

Dva dny na to jsme byli znovu nastoupení v Berlíně. Bylo asi 8 hodin ráno a začínala nejkomplikovanější část mise Studer 990. 

Začali jsme pult rozebírat, každý modul se poctivě zabalil do antistatické fólie. Jen rozebrání trvalo 7 hodin. Vše se poctivě fotilo a popisovalo pro opětovnou montáž.

Když už jsme si mysleli, že máme vyhráno a můžeme nakládat do auta, zjistili jsme, že pult se nevejde do dveří :)). Takže následovaly další dvě hodiny zjištování, jakým způsobem sem pult tehdy dopravili. Řešení nakonec bylo ještě více rozmontovat rám, protože celá fader sekce je na pantech, právě kvůli stěhování, což zabralo další dvě hodiny..

39214476494_56296ac374_k

Ok, to bylo vše celkem snadné. To co ale následovalo potom, už byla opravdu sranda. Studio sídlí v prvním patře a bylo zapotřebí snést rám. Schodiště bylo dvojité s “Učkem” a malinkým mezipatrem. :)) Naštěstí jsme zvládli i tento husarský kousek, přestože to chvíli vypadalo nemožně. Rám byl moc rozměrný, aby se do mezipatra vešel po délce. Musel se tedy nést na výšku.  Když jsme posléze rám zvážili, ukázalo se, že jsme takto odnesli krásných 220 kg. Pak už stačilo naložit 14 krabic modulů a dílů, 6 zdrojů a počítač. Akce trvala 14 hodin.

Zpětná stavba u nás ve studiu se obešla bez sebemenších potíží. Konečně nastal čas se pořádně kochat dílenským zpracováním, které je opravdu neskutečné. Studer na ničem nešetřil..

Po sestavení pultu bylo nutné připojit náš Ghielmetti patch. Celé připojení je vyvedeno přes multipinové konektory Siemens Messerleiste. Jelikož nebyla kabeláž součástí prodeje, museli jsme si ji vyrobit. Konektory Siemens Messerleiste jsme nakonec sehnali na internetu v počtu 16 kusů ustřihané z nějaké instalace (100,- Kč za kus), což vystačilo na celkové připojení (zatím tedy bez Tape sendů a returnů, to snad někdy v budoucnu s nějakým pěkným multikanálovým magnetofonem.. :)). Nažhavily se pájky a 3 týdny jsme dělali kabeláž a připojení na patch. Následovalo připojení převodníků, propojení zdrojů a PC v technické místnosti s režií. Studer naběhl napoprvé bez jakýkoliv problémů.

Muxpult je připojen k PC, které slouží pro ovládání automatizací, Total Recallu a řídí timecode. Konfigurace je: Cyrix 386DX, 4MB RAM, Matrox GPU a IDE disk. Přímo v pultu byl také SCSI disk pro ukládání čehosi (zatím nevíme čeho, ale bez disku pult nenabootuje správně), který vytvářel celkem velký hluk, což bylo velmi nepraktické při míchání :). Proto jsme na amigastore.eu koupili adaptér “SCSI to SD” a zbavili se tím hučení disku v pultu. Dále jsme z Číny objednali adaptér “IDE to SD”, kterým jsme nahradili IDE disk v PC a. Takže teď si to vše vesele bootuje z SD karet. Pult naběhne asi za 30 sekund, to je sice déle než se SCSI diskem, ale bonusem je, že sestava bude fungovat o desítky let déle a tiše..:))

Součástí koupě byla také kompletní dokumentace včetně servisních manuálů, takže budoucí závady bude jednodušší opravit.